Don Quixote

Don Quixote

14.3.14

20 χρόνια από την επανάσταση των Ζαπατίστας( δημοσιεύτηκε στο postin.gr)

Πριν από 20 χρόνια, την πρωτοχρονιά του 1994, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας προχώρησε στην κατάληψη της επαρχίας Τσιάπας στο Μεξικό.
1994. 5 μόλις χρόνια μετά την πτώση του τείχους, ακόμα λιγότερα από την πτώση του Υπαρκτού, μια εποχή που η Αριστερά στην Ευρώπη γύριζε σαν ακέφαλο κοτόπουλο, ψάχνοντας να καταλάβει κι ο Φουκουγιάμα έκανε αυτές τις γελοίες δηλώσεις περί τέλους της Ιστορίας, οι Ζαπατίστας έστειλαν ένα ηχηρό οικουμενικό μήνυμα: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Εδώ και τώρα. 20 χρόνια μετά από κείνη την Πρωτοχρονιά, εξακολουθεί και είναι ένα κίνημα-φάρος για αυτούς που ζουν για να δημιουργήσουν τις εικόνες από το μέλλον τους. Οι Ζαπατίστας τρόμαξαν τους γραφειοκράτες, τους αστούς, όσους βολεύονται τόσο πολύ στον καναπέ τους, που τον έχουν κάνει φωλιά, τους τρόμαξαν γιατί έδειξαν πως μια παγκόσμια επανάσταση είναι δυνατή και έβαλαν όλους εμάς προ των ευθυνών μας.
Γιατί δε μπορεί, αυτός ο άλλος κόσμος που έχει ποτιστεί με αίμα και δάκρυα, που τρέφεται με όνειρα κι ακούει για νανούρισμα τις αφηγήσεις και τα τραγούδια μας κάποια στιγμή, ίσως όχι σ' αυτή τη γενιά, θα σταθεί στα πόδια του, δεν γίνεται αλλιώς. Τέρμα πια οι μεγάλες κουβέντες και οι βεβαιότητες της εκάστοτε σούπερ ντούπερ επαναστατικής ιδολογίας. 4 λεξούλες μονάχα: Αγάπη, ελευθερία, αξιοπρέπεια, οργή. Από τα κάτω, με μόνο στόχο τα αστέρια.
20 χρόνια μετά, η εξέγερση στην Τσιάπας παραμένει μια δυνατή φωτιά που γύρω της λέγεται μια αληθινή ιστορία. Κάποτε, οι μικροί αυτού του κόσμου, εργάτες κι εργάτριες, αντιστάθηκαν στο κτήνος και το κέρδισαν, διαμορφώνοντας εν πολλοίς και τις εξελίξεις σε ολόκληρη την κεντρική και Νότιο Αμερική. Αυτοί οι μεγάλοι μικροί, κάποτε πάλι, μέσω του Μάρκος, έστειλαν το θαυμασμό τους στην εξεγερμένη Ελλάδα του 2008. Χρέος μας, να μην τους αφήσουμε ποτέ ξανά μόνους.
2014, ας είναι αυτή η χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου