Don Quixote

Don Quixote

31.7.15

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια



Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια. Που να ήξερες και συ όταν έφτιαχνες την ταινία σου, πόσο θα τη ζούσαμε το 2015. Στο δρόμο προς το σπίτι σκεφτόμουν ένα αξίωμα βασισμένο κυρίως σε όσα άκουσα στη σημερινή έξοδο. Έξοδο, 1+1 μπύρα δώρο, αλλιώς σπίτι κουτάκι θα ήταν τα πράγματα. Απλά. Θλιβερά απλά. Άκουγα λοιπόν διάφορες κουβέντες γύρω μου και κατέληξα σε ένα αξίωμα new age. Της εποχής. Το άθροισμα της επίπλαστης ευτυχίας των φωτογραφιών και των στάτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ίσο με την απόγνωση των ιδιωτικών μηνυμάτων ίσο με τη μοναξιά της πραγματικής ζωής. Η εντροπία στα χρόνια της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ντροπή μας.

Άλλο ένα πράγμα που συνειδητοποίησα απόψε. Η εποχή είναι κατάλληλη για τη δημιουργία των ιδανικών αντί-αθανάτων. Ανθρώπων καταρτισμένων σαν και μας και σας, που μέσα στην απόγνωση της εποχής, αποτιμώμενοι τόσο χαμηλά από το Σύστημα, φτάνουν στο σημείο να μηδενίζουν οι ίδιοι την αξία της ζωής τους, μαζοποιημένοι σε μια ουδέτερη αντί-αθανασία. Εκτός κι αν βρουν έναν στόχο, ένα όνειρο, έναν άνθρωπο, έναν λόγο να ξυπνάνε το πρωί. Κάτι αληθινό.  Τότε γίνονται θνητοί. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της εποχής μας. Να νιώσουμε θνητοί. Να νιώσουμε πως κάτι έχουμε να χάσουμε. Μόνο τότε κυλάει το αίμα στις φλέβες, μόνο αν νιώσουμε πως υπάρχει κάτι προς υπεράσπιση βγάζουμε νύχια. Μόνο αν δεν έχουν χαθεί όλα. 

Και δεν έχουν χαθεί όλα. Όταν μπορούν και γράφονται τόσο ωραία κείμενα  ή τόσο ελπιδοφόρα , όταν παύεις να νιώθεις μόνος γιατί έχεις ένα χέρι που ξέρει γιατί σε κρατάει κι ένα ζευγάρια μάτια να ψάχνουν για νέους δρόμους, τότε μπορείς να είσαι όσο θνητός αντέχεις. Τόσο, όσο εκείνοι που γκρέμισαν παλάτια και  θρόνους. Τόσο όσο εκείνοι που άλλαξαν τον κόσμο. 



Υγ (πολιτικού περιεχομένου): Κριτική στην Αριστερά και στον προοδευτικό χώρο μπορεί να κάνει μόνο ο ίδιος ο προοδευτικός χώρος, αυτός που άλλαξε τον κόσμο με τους αγώνες του. Οι υπόλοιποι που δεν παλέψατε για τίποτα, που έχετε μπερδέψει την τάξη σας και που χωρίς τις επαναστάσεις της παλιάς εποχής τώρα θα κωπηλατούσατε σε γαλέρες αντί να πίνετε μοχίτο και να κάνετε υψηλή κριτική, μπορείτε απλά να το βουλώσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου