Don Quixote

Don Quixote

18.8.13

Αύγουστος Κορτώ Ένας σταρ του βιβλίου






Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκιούλο

Ανασφαλής, αλλοπρόσαλλος, αγαπησιάρης. Τις άλλες 7 από τις 10 λέξεις που του ζήτησα για να περιγράψει τον εαυτό του βάλτε τες εσείς, για αυτόν δεν έχουν σημασία… Τον γνώρισα κατά τη διάρκεια των πολύ όμορφων εκδηλώσεων “Maydayz”. Είχε έρθει να παρουσιάσει το καινούριο βιβλίο του "Η βιογραφία μια σκύλας". Προσωπικότητα λαμπερή και συνάμα προσγειωμένος στη γη, ντροπαλός όταν του κάνεις κομπλιμέντα με μάτια που λάμπουν όμως όταν μιλά για τη μετάφραση και τη συγγραφή, λάτρης των γλυκών αλλά και του ωραίου σώματος (κυρίως των άλλων), ωραιοπαθής αλλά και ανασφαλής, γεμάτος αντιφάσεις, αλλά σίγουρα ο πιο ταλαντούχος και ευπώλητος συγγραφέας της γενιάς μας. Ένας σταρ σε ένα χώρο που δε φημίζεται για τα αστέρια του. Μιλάει ανοικτά για τη σεξουαλικότητά του, την αυτοκτονία της μητέρας του, την κατάθλιψή του, μιλάει για όλα. Σε συνεντεύξεις, στα κοινωνικά δίκτυα, παντού. Είναι ευτυχισμένος μέσα στη δεκαετή σχέση του και δε θα πάψει να γράφει ποτέ. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που μπορεί να πει κανείς για το Αύγουστο , τον τρίτο πιο διάσημο  Αύγουστο "μετά τον μήνα και το τραγούδι του Παπάζογλου" σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Κορτώ ή αλλιώς Πέτρο Χατζόπουλο. Απολαύστε τον!

Περιέγραψε τον εαυτό σου με δέκα λέξεις.
Ανασφαλής, αλλοπρόσαλλος, αγαπησιάρης. Οι υπόλοιπες εφτά δεν έχουν σημασία.

Τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις μια σχέση υγιή και ζωντανή μετά από σχεδόν  μια δεκαετία;
Εγώ δεν έκανα κάποια ιδιαίτερη παραχώρηση ή θυσία – σε αντίθεση με τον σύντροφό μου, που εξακολουθεί να με ανέχεται και να μ’ αγαπά παρ’ ότι δεν είμαι κι ο πιο εύκολος άνθρωπος. Αλλά η αγάπη κάνει θαύματα.

 Η έκθεση είναι εθιστική; Που βάζεις όρια και που βρίσκεις αντίδοτα;
Σαφώς και είναι, αλλά αφ’ ης στιγμής γράφεις, εκτίθεσαι τόσο που δεν υπάρχει νόημα στο να κρύβεις πράγματα. Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ τη γραφή – απ’ το πρώτο μου βιβλιαράκι έστεκα ολόγυμνος (και ήμουν και θρεφτάρι τότε).

 Πως νιώθεις που στις περισσότερες συνεντεύξεις σου οι δημοσιογράφοι επικεντρώνονται περισσότερο στα προσωπικά σου (πχ σεξουαλική προτίμηση) και λιγότερο στο "συγγραφέας". Εννοώ έχεις νιώσει να κουβαλάς την ταμπέλα του gay συγγραφέα ή του ορφανού αγοριού;
Το ‘χω συνηθίσει. Είμαι ένας συμβιωτικός γκέι με μάνα που αυτοκτόνησε. Λογικό είναι, κι εξάλλου έχει άμεση σχέση με τη θεματολογία που σκαλίζω τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή το κείμενό σου στο protagon για την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, σε τι επίπεδο βρίσκεται η ελληνική κοινωνία απέναντι στο κάθε τι που μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικό;
Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα, και ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας – της κάθε κοινωνίας,  δες τους Γάλλους, λόγω χάρη– θα παραμένει φοβικό, συντηρητικό και αντιδραστικό. Αλλά μέρα με τη μέρα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα επιβάλλεται. 


Τι έχει αλλάξει στο χώρο της συγγραφής από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα;
Πάρα πολλά. Και μόνο το blogging και τα social networks έδωσαν άλλη διάσταση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Επίσης, έχουν αυγατίσει οι εκδότες, κι έξω τουλάχιστον το ebook γαμεί και δέρνει.

 Ποιά ανάγκη σε κάνει να γράφεις και αν πιστεύεις πως θα καλυφθεί ποτέ ή θα αντικατασταθεί με κάποια άλλη;
Μπα, το αποκλείω. Είμαι γραφομανής. Το γιατί δεν το γνωρίζω –μόνο ότι το γράψιμο είναι η μόνη δουλειά που με κρατά ευτυχή και ισορροπημένο.

 Ποιό από τα" παιδιά" σου είναι το αγαπημένο σου και κάτω από ποιές συνθήκες προέκυψε αυτή η αγάπη;
Το «Δεκαέξι» . Πάνω απ’ όλα επειδή είναι ένας ταπεινός προσωπικός ύμνος στη Μουσική.

Τι κάνει ένα βιβλίο επιτυχημένο;
Πέρα απ’ τις πωλήσεις του, για μένα πετυχημένο είναι το διαβαστερό βιβλίο. Αυτό που δεν θες ν’ αφήσεις απ’ τα χέρια σου.


Μια ευχή και μια πρόβλεψη για την επόμενη δεκαετία, καθώς και μια συμβουλή προς τον κάθε επίδοξο συγγραφέα που μπορεί να διαβάζει αυτές τις γραμμές.
Μακάρι η ύφεση της κρίσης να απαλύνει κάπως τα κοινωνικά δεινά των ημερών μας. Κι όσο για τους νέους συγγραφείς, η μόνη μου συμβουλή είναι να διαβάζουν. Ακατάπαυστα.







https://www.facebook.com/tripelop

η σελίδα του περιοδικού Trip που κυκλοφορεί με την Πελοπόννησο και στη συνέχεια στα περίπτερα με 0.5e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου